Viskoventilatori

 

Turbo Servis proizvodi viskoventilatore, visko sklopke i elise za teretni, građevinski i agro program.


Proizvodni program čini veliki asortiman proizvoda namenjenih serijskim motorima a po potrebi naše proizvode možemo prilagoditi i induvidualnoj ugradnji. Pored našeg proizvodnog programa u ponudi imamo viskoventilatore nemačkog proizvođača BehrHella i španskog proizvodjača Cojali.

 

 

Servis viskoventilatora

 

Program servisa viskoventilatora čini industrijski remont viskoventilatora i elektromagnetnih spojnica teretnog programa.


Prilikom remonta, delovi kao što su ležajevi, transmisiona masa, ventili se menjaju na svakom remontovanom viskoventilatoru, bez obzira na oštećenje. Sve ostale komponente se proveravaju prema specifikacijama proizvođača i po potrebi menjaju novim. Viskoventilatori se po završetku montaže ispituju na kompjuterizovanoj opremi za ispitivanje i balansiranje.

 

 

Princip rada Viskonetilatora

 

Viskoventilatori služe za hlađenje motora i sastoje se od elise i viskospojnice. U zavisnosti od konstrukcije spojnica može biti mehanička ili elektro upravljana. Mehanički upravljani viskoventilatori temperaturu dobijaju od hladnjaka a upravljanje sklopom je preko bimetala postavljenim na viskosklopki, dok se elektro upravljani upravljaju preko kontrolne jedinice motora. Upravljivo hlađenje motora kao krajnji rezultat ima smanjenje buke i smanjenje potrošnje goriva.

 

Viskoventilatori novije generacije u zavisnosti od potreba motora mogu imati više različitih nivoa rada, odnosno više brzina okretanja.


Pogon za okretanje mogu dobiti direktno sa radilice motora ili preko sistema kaiševa.

 

Pored viskoventilatora za hlađenje motora se koriste i elektomagnetne spojnice, elektrohidraulične spojnice, obične elise i električni ventilatori. Neispravnost viskoventilatora može da izazove pregrevanje motora, povećanu potrošnju goriva, povećanu buku motora, nestabilnu radnu temperaturu motora, povećane vibracije motora.

 

Pored remonta viskoventilatora u ponudi imamo veliki asortiman novih viskoventilatora teretnog programa proizvođača Cojali i Behr Hella.